Американската космическа агенция НАСА  дава началото на едно от най-дръзките

...
Американската космическа агенция НАСА  дава началото на едно от най-дръзките
Коментари Харесай

Исторически момент: Изстрелват сондата, която ще се „целуне“ със Слънцето и ще издържи на жега от 1000 градуса

Американската галактическа организация НАСА  дава началото на едно от най-дръзките си инициативи. В момента се изстрелва спътник, който ще се приближи допустимо най-близо до Слънцето – по-близо от който и да е уред в историята, оповестява Би Би Си  и Блиц.
 




Слънчевата сонда „ Паркър “ ще отлети непосредствено към външната атмосфера на нашата звезда, така наречен корона. Очаква се апаратът да разбули мистериите към процесите, протичащи се на повърхността на Слънцето. Твърди се, че той може да издържи на убийствената температура от 1000 градуса.
 
„ Паркър “ ще бъде изстрелян в космоса благодарение на ракетата „ Делта 4 “. Тя ще излети от Кейп Канаверъл, щата Флорида.
 
„ Делта 4 “ ще води сондата до вътрешната част на Слънчевата система, като се чака след шест седмици да профучи около Венера. След още шест седмици се чака първата „ среща “ със Слънцето.
 
„ Паркър “ ще се намира едвам на 6,16 млн. километра от врящата слънчева повърхнина. „ Може и да не ви звучи близо, само че представете си, че Слънцето и Земята са на метър разстояние. Сондата „ Паркър “ би била единствено на 4 см от Слънцето “, изяснява ученият доктор Ники Фокс.
 
„ Тя ще бъде и най-бързият обект, създаван в миналото от човек, и ще пътува към Слънцето със скорост 690 000 км/ч – от Ню Йорк до Токио за под една минута “, добавя тя.
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР